В България всяка година замърсяването на въздуха предизвиква над 8 500

...
В България всяка година замърсяването на въздуха предизвиква над 8 500
Коментари Харесай

Над 8500 души умират всяка година у нас заради мръсния въздух |

В България всяка година замърсяването на въздуха провокира над 8 500 преждевременни смъртни случая. Това съобщи Регионалният шеф на СЗО за Европа доктор Ханс Хенри П. Клуге при представянето на новите Глобални насоки за качество на въздуха на организацията.

Замърсяването на въздуха е най-важният рисков фактор на околната среда за нашето здраве. Социалната значителност на болесттите, които предизвиква, е сериозна и се усилва, сподели той.

Насоките на СЗО обезпечават ясни доказателства за вредите, които замърсяването на въздуха нанася върху човешкото здраве, даже и при по-ниски концентрации, в сравнение с се смяташе до момента. В тях са дадени рекомендации за стойности на 6 индикатора за замърсяване на въздуха , за които са насъбрани най-вече данни за нездравословното влияние върху хората – фини прахови частици (ФПЧ), озон (O₃), азотен диоксид (NO₂), серен диоксид (SO₂) и въглероден монооксид (CO).

В документа се акцентират положителните практики за надзор на избрани типове прахови частици, за които липсват задоволително количествени доказателства за установяване на допустими прагове . Препоръчват се краткотрайни целеви стойности, с цел да се улесни поетапното подобряване на качеството на въздуха и последователното обезпечаване на изгоди за здравето на популацията, с ясното схващане, че това ще съставлява предизвикателство за страните.

Новите насоки на СЗО бяха показани по време на заседание на тема  „ Укрепване на здравето посредством подобряване качеството на въздуха и дейности в региона на климата “. Събитието е организирано от Европейския център за околна среда и здраве на СЗО, Офиса на СЗО в България и Националния център по публично здраве и разбори.

Замърсяването на въздуха съставлява една от най-големите екологични закани за човешкото здраве, наред с изменението на климата. СЗО пресмята, че всяка година към 7 милиона души умират прибързано поради последствията от замърсяването на въздуха, като над 500 000 от тези смъртни случаи са регистрирани в Европейския район на СЗО. Чрез съгласувани дейности за по-добро качество на въздуха ще се понижи смъртността и обществената
цена на болесттите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР